Tinktura od čili paprike je učinkovita prva pomoć kod infarkta i krvarenja
Svakodnevno korištenje tinkture jača srce i smanjuje mogućnost infarkta.
Uzimati 2-4 tjedna, 2-3 puta na dan po 10-15 kapi tinkture u čaši vode.
Uzimati 2-4 tjedna, 2-3 puta na dan po 10-15 kapi tinkture u čaši vode.
Čili, kajenski papar i feferoni su ljute papričice iz obitelji Capsicum. Popularne su zahvaljujući svojem ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka. Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Čim više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač. Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu. I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta. Djeluju antiupalno, zahvaljujući kapsaicinu, čili ima protuupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redovni unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa. Sprečavaju bol, najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom ... Potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava, pokazalo se da ljute papričice smanjuju razinu kolesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze ... Poboljšavaju varenje, prema ajurvedi, ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.
"Hrane" naš imunitet, jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.
Sprečavaju rak prostate, istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi "ubojica" stanica raka. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta tjedno.
Potiču mršavljenje, ljuti okus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
Sprečavaju čir na želucu, dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.
Pomažu kod dijabetesa tipa 2, redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje razina šećera u krvi nakon obroka.
Ljutina paprike ovisi o njezinoj vrste. Međutim, čak u granicama jedne vrste ljutina se može razlikovati od papričice do papričice.
Ljutina paprike se mjeri prema posebnoj skali, pri čemu se koriste SCOVILL jedinice:
slatka paprika = 0 jedinica
pepperoncini = 100-500 jedinica
pasillo = 1000-1500 jedinica
rocotillo = 1500-2500 jedinica
jalapeno = 2500-5000 jedinica
vak = 5.000-10.000 jedinica
vserrano = 10.000 do 23.000 jedinica
Kajenska paprika, tabasko, guntur čili - 30.000-50.000 jedinica
crvena savina habanera = 360 tisuća do 500 tisuća jedinica
naga viper, infiniti čili - 855 tisuća do 1,5 milijuna jedinica
pepperoncini = 100-500 jedinica
pasillo = 1000-1500 jedinica
rocotillo = 1500-2500 jedinica
jalapeno = 2500-5000 jedinica
vak = 5.000-10.000 jedinica
vserrano = 10.000 do 23.000 jedinica
Kajenska paprika, tabasko, guntur čili - 30.000-50.000 jedinica
crvena savina habanera = 360 tisuća do 500 tisuća jedinica
naga viper, infiniti čili - 855 tisuća do 1,5 milijuna jedinica
Tabasco umak koji je na visokoj cijeni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica.
Generalno, čim je papričica (ili umak) ljuća, tim je bolja jer više ljekovitog sastojka - kapsaicina - sadrži.

Nema komentara:
Objavi komentar