
Češnjak je zasluženo dobio epitet čistač organizma broj jedan. Ovo je star i veoma cijenjen narodni lijek i preventiva za mnoge bolesti. Ova tinktura uspješno pomaže pri liječenju skoro svih bolesti krvotoka, disajnih i stomačnih organa. Sastojci u češnjaku, uništavaju čak i neke opasne bakterije u tijelu. Sadrži dosta joda, a ima i antikancerogene osobine. Uspješno pročišćava naslage holesterola, a smanjuje i količinu šećera u krvi. Što je najvažnije, ubrzava izlučivanje tečnosti i otrova iz organizma.
Najnovija istraživanja pokazala su da češnjak štiti srce od oštećenja stanica koje izazivaju srčani udar. Ulje koje sadrži glavica češnjaka ima ljekovite sastojke koji sprječavaju oštećenja srca i arterija. Poznato je i da aminokiseline iz češnjaka snižavaju štetnu frakciju kolesterola u krvi, a povećavaju koncentraciju zaštitnog "dobrog" kolesterola. Snižava i krvni tlak za 5-10 posto, normalizira tahikardiju (ubrzan srčani rad) i pozitivno utječe na probavu hrane i poboljšava rad jetre, bubrega i prostate. Također, savjet je stručnjaka, zaboravite češnjak u prahu, jer je njegovo blagotvorno djelovanje u tom obliku potpuno nestalo ...
Mnogi ga izbegavaju zbog snažnog mirisa, ali ako imate povišen pritisak ili problem sa imunitetom, bilo bi dobro da beli luk jedete češće. Zašto je zdrav? Sadrži neke supstance na bazi sumpora koje imaju antibiotsko dejstvo, šire krvne sudove i sprečavaju zgrušavanje krvi. U kombinaciji sa kalijumom, selenom i vitaminima A i C, te supstance jačaju imunološki sistem. Evropska studija „Beli luk i zdravlje“ potvrdila je da redovno konzumiranje belog luka snižava krvni pritisak i holesterol, sprečava arteriosklerozu i štiti od tumora, naročito tumora creva. Kad kupujete, birajte glavice koje su teške i čvrste, imaju suvu ljusku i kompaktne čenove. Ne kupujte mekane glavice sa mrljama od buđi ili glavice koje su proklijale. Čuvajte vence belog luka na tamnom i suvom mestu; mogu da stoje i po nekoliko meseci. ..
Nema komentara:
Objavi komentar