nedjelja, 9. studenoga 2014.

Med (livada-kesten-bagrem)


med










U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak te elementi kompleksa vitamina B. 
Zbog lake probavljivosti, trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Med je učinkovit u liječenju rana zbog antibakterijskih svojstava koje sprečavaju infekcije te zbog enzima koji mogu pridonijeti obnavljanju tkiva i zacjeljivanju rana. 
Njegova je ljekovitost odavno poznata i u narodnoj se medicini med rabio za osnaživanje organizma, prije svega djece i starijih. Znanstvenici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička i antioksidacijska svojstva. Med jača funkciju rada srca i krvotoka. Narodna medicina i mnogi liječnici koriste med kao sredstvo za ublažavanje kašlja, kod prehlade, nadražaja grla i dušnika. Med poboljšava tjelesne i mentalne funkcije te smanjuje zamor. Preporuča se za normalizaciju probave, kod akutnih i kroničnih probavnih problema kao što su zatvor, čir na želucu, gastritis, crijevne infekcije; smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre.

Ljekovita svojstva meda poznata su više od 10.000 godina, koliko ga ljudi koriste u ishrani. Med je najcudniji eliksir, jedinstvena i apsolutno nezamenljiva prirodna hrana. U pcelinjem medu je samo do 1976. godine otkrivena 181 materija koja je potrebna za normalan razvoj i funkcionisanje organizma. Šeceri koji se nalaze u medu više odgovaraju organizmu nego beli industrijski šecer. Med dvostruko deluje i na rad srca, glukoza i fruktoza deluju kao gorivo za rad mišica srca, a holin utice na pojacanje protoka krvi u krvnim sudovima srca. Ovim se normalizuje snaga i pojacava obim skupljanja i širenja srca. Krv sadrži 24 mikroelementa, od kojih cak 22 sadrže pcelinji proizvodi. Mikroelementi meda kao što su vanadij, gvožde, kobalt, bakar, mangan, nikl i cink doprinose otklanjanju anemije. Kolicina kalcijuma u krvi se povecava dva i po sata posle uzimanja meda i ta koncentracija se zadržava citav dan. Smatra se da je med toliko mocan da može da nadoknadi gotovo svaki nedostatak u ishrani. Antibakterijsko delovanje meda slicno je penicilinu. Dokazano je da bakterije ne mogu da žive uz med. Fermenti pcelinjeg meda deluju i na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao da postoji, a po njihovom sadržaju med zauzima jedno od prvih mesta medu prehrambenim proizvodima. Polen mnogih vrsta cveca, kojeg ima u svakom medu, sadrži više vitamina C od skoro svakog voca i povrca. Med je izvanredan „cuvar” vitamina, dok ih voce i povrce ubrzano gube posle branja. Med sadrži sve vitamine koje nutricionisti smatraju neophodnim za zdravlje. Sportisti med uzimaju zbog povecanja snage i izdržljivosti, a takode je veoma koristan za fizicke i intelektualne radnike, kao i osobe koje se oporavljaju od bolesti. Dokazano je i da med usporava starenje i produžava život. Starije osobe koje su u mladosti uzimale med ili mnogo svežeg voca, povrca i vocnih sokova, u starosti imaju mladalacku svežinu. Kako ga koristiti Med se uzima drvenom ili plasticnom kašicicom, nikako metalnom. Najbolje je da ga rastvorite u mlakoj vodi, ali nikako u vrucoj. Trebalo bi ga malo zadržati u ustima, jer ce u tom slucaju mnoge supstance biti rastvorene vec u ustima i direktno preko sluzokože ubacene u krvotok. Procenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle muškarce oko 100 g, podeljenih na tri uzimanja u toku dana. Ujutru i uvece se preporucuje oko 30 g, a tokom dana 40. Za žene je doza manja, srazmerno razlici u telesnoj težini, dok se deci preporucuje 50 g dnevno. Prednosti meda nad belim šecerom: - ne nadražuje zidove organa za varenje - brzo i lako se apsorbuje - brzo zadovoljava potrebu za energijom - sportistima i onima koji naglo troše velike kolicine energije omogucava da se brzo oporave - najlakši je za bubrege od svih vrsta šecera - ima prirodno i blago laksativno dejstvo - deluje smirujuce na organizam. 

Nema komentara:

Objavi komentar